Antik tükrök: mitől függ az értékük?

antik tükör

Az antik tükrök gyakran értékesebbek, mint gondolnánk, bár rengeteg kritériumnak kell ehhez megfelelniük – ezeket tárgyaljuk alábbi cikkünkben.

Az antik tükrök értékbecslése során alapvetően három tényezővel kell foglalkozni: a kialakítással, az állapottal és a korral. Sajnos a legtöbb antik tükör nem képvisel jelentős értéket, hiszen az üveg nagyon sérülékeny anyag, ennek okán az állapot vizsgálatakor rengeteg esik ki a rostán. A gyönyörű vésetekkel, faragott kerettel, aranyozással díszített antik tükrök viszont akár tekintélyes értéket is képviselhetnek.

Az antik tükrök értékbecslése

A hagyatékfelvásárlás során az egyik legfontosabb, hogy minél pontosabban meg lehessen határozni egy adott tárgy korát. Egy antik tükör rendelkezik olyan részletekkel, amelyek jellemzőek egy adott korszakra vagy készítőre, ezek pedig segíthetnek eldönteni az értéket is.

Lényeges továbbá a tükör – illetve a keret – anyaga is, hiszen ez alapján meghatározható, hogy az adott tárgy valóban antikvitás-e, vagy csupán egy jól sikerült utánzat. Ha eredeti, akkor a javításokkal is foglalkozni kell; ha szakszerű javításról, illetve restaurációról van szó, az nem befolyásolja az értéket – sőt, bizonyos esetekben akár növelheti is –, ha viszont kontár munka, az jelentősen csökkentheti.

Milyen antik tükrök képviselhetnek nagy értéket?

Laikus szemmel ezt gyakorlatilag lehetetlen megmondani, ám a leggyakoribb, valóban antik tükörtípusok a Chippendale, a rokokó, a viktoriánus, az art déco és a szecessziós tükrök, illetve komolyabb értéket képviselhetnek még az Adam Mirrors tükrei.

Egy adott antik tükör értékének becsléséhez érdemes szakértő segítségét kérni, hiszen enélkül biztosan csak találgatás lesz a vége; egy értékbecsléssel és hagyaték felvásárlással foglalkozó cég által ráadásul egyből pénzzé is tehetjük értékeinket!

Cégünk többek között antik tükrök értékbecslésével és hagyaték felvásárlásával is foglalkozik, tehát, ha Ön is rendelkezik egy antik tükörrel, és szeretné azt eladni, vagy felbecsültetni, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!

Cimkék: