Hogyan becsüljük fel az antik órák értékét?

antik óra felvásárlás

Az antik órák akár hatalmas értéket is képviselhetnek, ám nem mindegy, milyenek – az alábbiakban ezt a kérdést járjuk körbe.

Az óra, mint az időmérés eszköze már évezredek óta az élet szerves része, ám sokat változott az eltelt idő alatt. Kezdetben a napóra, a homokóra és a vízóra mutatott hozzávetőlegesen pontos időt, ám a XIV. században elkészült az első mechanikus óra is, a XIX. századtól pedig rohamosan elkezdett terjedni is.

Számos stílusban és formában készültek órák ebben a forradalmi időszakban, így álló- és faliórák, kandallóórák, az úgynevezett üvegdómos órák, illetve természetesen a zsebórák is. A karórák megjelenésére a század második feléig kellett várni, és érdekesség, hogy a közmegegyezés szerinti első karóra egy magyar nemes hölgy, Koscowicz báróné számára készült egyedi darab volt.

Az antik órák értékbecslésének szempontjai

Egy antik óra értéke számos tényezőtől függ, de a legfontosabbak az állapot, a javíthatóság, a kor és az eredet.

Az állapotot talán nem kell sokáig taglalni: ha az óra nem sérült, esetleg jár is, és emellett esztétikus, akkor mindenképp többet ér, mintha egy tönkrement darabról lenne szó. Azonban nem csupán a külcsín, de a belbecs is fontos, azaz az óra szerkezetének is épnek kell lennie, és minden hiányosság levon az értékéből.

A felújítás, avagy restaurálás természetesen az antik órák esetében is egy lehetőség, ám lényeges, hogy minél nagyobb munkáról van szó, annál kevesebbet ér az óra az aktuális állapotában. Sajnos előfordulhat, hogy az óra javíthatatlan, ekkor az értéke gyakorlatilag nullára csökken, maximum a tokozás nemesfémtartalma – ha abból készült – adhat okot a megvásárlására.

A kor viszonylag pontosan meghatározható, és persze minél régebbi, annál értékesebb, illetve az eredet is sokat nyom a latban, hiszen, ha beazonosítható a gyártója, az az óra történetét tárja fel, és persze az ismert, keresett óragyártók termékei az antik órák esetében is értéknövelőnek számítanak.

Antik órák felvásárlásával is foglalkozunk, tehát, ha Ön is rendelkezik egy szép, régi időmérővel, és szeretné azt eladni, vagy csupán felbecsültetné az értékét, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!

Cimkék: