Mitől függ a porcelánok ára?

porcelán felvásárlás, porcelán értékbecslés

A porcelán felvásárlásának lehetősége köztudott, azonban az, hogy mitől függ az egyes tárgyak értéke, más kevésbé – ezt mutatjuk be az alábbiakban.

A legtöbb ember őrizget legalább egy porcelán tárgyat – ez lehet egy teáscsésze, vagy akár egy egész készlet, illetve különféle nippek és más dísztárgyak is –, amelyről azt gondolja, hogy kimondottan nagy értéket képvisel. Ez természetesen lehet így is, hiszen ahhoz, hogy meghatározzuk egy Herendi porcelán értékét, figyelembe kell venni néhány fontos tényezőt is.

A porcelán-értékbecslés szempontjai

A Herendi porcelán értékét leginkább az adott tárgy kora határozza meg, azaz minél régebben készült, annál értékesebb. Ez azonban csupán egyetlen szempont, hiszen hiába 100 éves, ha rengeteget lehet belőle fellelni, így a következő kritérium a ritkaság, amit a legkönnyebben a mintája alapján lehet kideríteni.

Egy szakértő számára nem jelent problémát felismerni a ritka, sőt, esetenként egyedi porcelántárgyakat sem, ám ezek viszonylag ritkák, hiszen a legtöbb a gyűjtőknél pihen. Legtöbbször a szokványosnak és gyakorinak mondható használati darabok kerülnek elő hagyatékból, és ezek értéke sajnos sokszor jóval kevesebb, mintha egy újonnan gyártottat vásárolnánk, ám még így is csinos összeg ütheti azok markát, akik ilyesmire bukkannak.

Ezen túl lényeges szempont még az állapot is, azaz hogy makulátlan-e, vagy találhatóak e rajta kopások, hajszálrepedések, esetleg lepattant-e a széle, vagy törött. Értelemszerűen a hibátlan darabok értéke a legmagasabb, de attól, hogy valami hibás, még nem feltétlenül értéktelen, ám a restaurált Herendi porcelánok értéke is másként alakul.

Nagyon keresettek a kávés- és teáskészletek, a süteményes készletek és az étkészletek, illetve a 30 centiméternél magasabb vázák. Érdemes tudni, hogy a Herendi porcelánok alján feltüntetik a formaszámot, illetve a minta francia nevének rövidítését; a porcelán értékbecslése során ezek alapján határozható meg legkönnyebben az adott tárgy értéke.

Amennyiben bővebb információra lenne szüksége a porcelán-felvásárlással kapcsolatban, illetve, ha szeretne Herendi, Zsolnay, Meissen, Altwin, Ficher, Sevre, vagy Sütz porcelánokat felbecsültetni, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!

Cimkék: